Alles wat u moet weten over het beluchten van uw gazon

Voor een gezond en groen gazon

Om uw gazon gezond en diepgroen te houden, steekt u de handen uit de mouwen om te maaien, bemesten en water te geven. Daarnaast heeft gras ook lucht nodig om beter te ademen en zo beter te groeien.

Hoe en waarom moet u uw gazon beluchten?

Uw gazon beluchten heeft vele voordelen. Het geeft uw gazon meer toevoer van zuurstof, lucht, licht en water, en zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Als uw gazon deze zaken niet krijgt, kan uw gazon uitgeput raken en ontstaan er dorre plekken. In het ergste geval sterven er delen van uw gazon af.

Om dit te voorkomen, kunt u uw gazon beluchten. Dit houdt in dat u de bovenlaag perforeert om meer lucht in de grond te brengen. Zo worden er luchtzakjes gevormd, die lucht, voeding en water naar de wortels van het gras leiden.

Hoe gebruikt u een prikrol om uw gazon te beluchten?

Een prikrol is handig gereedschap om uw gazon te verluchten. Met een prikrol prikt u meerdere gaten in de bovenlaag tegelijkertijd.

Wanneer moet u uw gazon beluchten?

De kwaliteit van uw gazon bepaalt wanneer u het moet beluchten. Gezond gras hoeft u slechts één maal per jaar te beluchten. Een gazon dat dorre plekken vertoont, kunt u meermaals beluchten. Het voorjaar en de zomer zijn de beste periodes om dit te doen. Herhaal het proces om de vier à vijf weken voor de beste resultaten. In het najaar belucht u best in september. Het is niet aangeraden om in de winter te beluchten.

Beluchten of verticuteren?

Verticuteren is een techniek die eveneens voor meer lucht voor uw gazon zorgt. Toch is het niet hetzelfde. Verticuteren zorgt er ook voor dat ondiep wortelende onkruiden, vilt en mos uit het gazon worden verwijderd. U kunt verticuteren zien als een voorjaarsschoonmaak voor uw gazon, waarbij alle ballast verwijderd wordt.

Periodiek onderhoud door Tuinwerken Jack Buelens

Weet u niet goed hoe u moet starten met het beluchten of verticuteren van uw gazon? Voor het periodiek onderhoud van uw gazon kunt u beroep doen op specialist in tuinwerken Jack Buelens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *